nallesresalogo2014C

Historia

Per-Erik Ottosson

Susanne Ottosson

Det hela började när Per-Erik Ottosson läste en tidningsartikel om en skolklass som skickat en nalle på resa genom Sverige.

Bra idé, tänkte Per-Erik, det här skulle man kunna vidareutveckla.

Per-Erik har haft svår sjukdom nära sig, bland annat hade en äldre systers barn drabbats av leukemi, och han blev då varse om att alla drabbas när ett barn blir sjukt och den insikten ledde till att han så gärna ville göra något.

Susanne Ottosson, dotter till Per-Erik, har alltid varit intresserad av att förbättra för människor. I samband med sin Socionomutbildning ökade intresset för att vidarutveckla Nalles Resa. Under utbildningens uppsatsskrivande fördjupade hon sig i ämnet ”stödinsatser för syskon och föräldrar till ett svårt sjukt barn” och förstod då att dessa personer väldigt lätt blir bortglömda.

Far och dotter hade många samtal kring vad som kan hjälpa det sjuka barnet, syskon och förälder. Tillslut föll det sig naturligt att en sådan enkel sak som en nalle skulle kunna glädja och stötta alla personer i en livskris när något barn i ens familj blir svårt sjuk. Nallen symboliserar trygghet, en nalle man kan kramar, gråta hos och skratta med. Vi insåg att nalleresorna är starkt kopplade med att kunna glädja och stötta svårt sjuka barn och deras familjer. 

Rörelsens primära uppdrag var från början att skicka nallar till sjuka barn, vilkas resa de kunde följa på Nalles Resas hemsida. Nallarna placeras ut på tunnelbanor, bussar eller liknande med en inplastad A5 lapp på ryggen som beskriver resans uppdrag och destination. De personer som hittar nallen och tar hand om den skriver på hemsidan vad den har gjort och varit den dagen och skickar sedan den vidare på sin resa. Lysande idé, men eftersom man släpper iväg nallarna "vind för våg" och litar på att allmänheten ska hjälpa nallarna att nå sitt mål, ”försvann” allt för många nallar på vägen, och det var ju inte riktigt avsikten.

Idag skapas därför nalleresan när barnet/syskonet/föräldrarna får en upplevelse av Nalles Resa. Nallen har då hittat hem till barnet, syskonet, föräldern, och blivit levererad av en idol eller helt enkelt väntat på ett fint hotellrum. Allt för att säkerställa att nallarna verkligen når fram. Nalles Resa hittar därför en upplevelse som passar att göra utanför sjukhusmiljön. Upplevelsen är en rolig och avkopplande aktivitet för ett par dagar men Nallen är alltid i centrum och något som får följa med hem för att upplevelsen alltid ska minnas samt för att ge trygghet. Fantastiska Nallebudet bidrar med de fina nallarna.